Diyabet Cerrahi
Metabolik cerrahi, halk arasında şeker (diyabet) olarak bilinen tip 2 diyabet hastalığın çözümü için uygulanan ve özel olarak tip2 diyabet ve metabolik sendrom tedavilerine çözüm olan ameliyatlar bütünüdür. Aşırı kiloya bağlı olarak ortaya çıkan Tip II diyabet, hastaların düzenli ve sürekli olarak insülin kullanmasına neden olmaktadır. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde ise çok daha farklı hastalıkların ortaya çıkması da mümkündür.
Metabolik Cerrahi Nedir?
Metabolik cerrahi en kısa tanımı ile bazı bariatrik ameliyat biçimlerinin tip 2 diyabet başta olmak üzere metabolik sendromların tedavisinde kullanılmasıdır. Metabolik cerrahiden bahsederken tek bir yöntemden bahsedilmez. Uygulanan pek çok ameliyat yöntemi bulunur. Seçilecek ameliyat yöntemi hastanın hastalığına ve yönteme olan uygunluğuna göre belirlenir. Metabolik cerrahide temel hedef ise vücuda alınan besinlerin safra ve pankreas sıvıları ise daha geç buluşmasını sağlamaktır. Bu şekilde pankreasın insülin üretimini harekete geçiren maddeler salgılanmaya başlar ve insülin salınımı yükselerek otomatik olarak artırılmış olur.
Metabolik Cerrahi Kimlere Uygulanır?
Tip I diyabet hastaları metabolik cerrahiden fayda görmezler. Tüm şeker hastalarının %90’ı ise tip II diyabettir ve bu hastalar metabolik cerrahi ile şeker hastalığından kurtulabilir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada yaklaşık 500 milyon tip II diyabet hastası vardır ve bu hastaların %90’ı fazla kilolu ya da obez hastalardır. Obezite kriteri olarak Vücut Kitle İndeksi kullanılmaktadır.
Metabolik Cerrahi Neden Yapılır?
Tip 2 diyabet söz konusu olduğunda bugüne kadar etkinliği kanıtlanmış en kesin yöntem metabolik cerrahidir. Her ne kadar tip 2 diyabet tedavisinde öncelik hastanın yaşam biçimini kontrol altına almak olsa da bazen kan şekeri düzeyi istenilen seviyede tutulamaz. Bu tür hastalarda hastanın da operasyonlara uygunluğu belirlendiği takdirde uygulanabilecek en kesin yöntem metabolik cerrahidir. Şeker hastalığı dışında metabolik sendrom kaynaklı hastalıklarda da bu yöntem oldukça etkilidir. Bu tedavi sonrasında hastaların büyük bir kısmı ilaç kullanmaktan tamamen kurtulur. Bazılarında ise çok az dozlarda ilaç kullanımına devam edilir.
Metabolik Cerrahi Yöntemleri Nelerdir?
Günümüzde gelişen tıp sayesinde metabolik cerrahi operasyonu kapalı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Genellikle 4-6 arası küçük kesiler açılarak gerçekleştirilen operasyonlar farklı yöntemlerle yapılmaktadır. Bütün ameliyatlarda ortak özellik mideye müdahalede bulunup iştahı azaltıp gıda alımını kısıtlamak ve ilave olarak gıdaların ince barsağın son kısmına ulaşmasını sağlayacak kestirme yollar yapılmasıdır. Diyabet tedavisinde kullanılan pek çok ameliyat yöntemi vardır. Bunlar;
- Tüp Mide Ameliyatı
- Transit Bipartisyon
- Gastrik By-Pass
- İleal İnterpozisyon olarak sıralanabilir.