Tip 2 Diyabet Ameliyatı
Tip 2 Diyabet Ameliyatı uygulanması için hastanın ne zaman diyabet olduğuna, hastalığın deresine ve kişinin genel sağlık durumunun incelenmesi sonucunda karar verilmektedir. Tip 2 diyabet hastalarında metabolik cerrahinin uygulanmasına uzman hekim tarafından incelemeler sonucunda karar verilmektedir. Tip 1 diyabet hastalarına metabolik cerrahi uygulanmaz. Tip 2 diyabet ameliyatı için hastalığın başladığı yaş, alınan ilaç tedavisi ve vücudun insülin rezervi gibi durumlar dikkate alınarak detaylı inceleme yapılarak tedavi uygulaması yapılmaktadır.
Ameliyat için değerlendirilmesi gereken en önemli faktör hastanın insülin rezervidir. Pankreasın ne kadar insülin ürettiğine veya üretmediğine bakılır ve bun göre operasyona başlayıp başlanmayacağına da karar verilir. Operasyonun yapılacağına karar verilmesi durumunda hastalığın ne kadar gerileyeceği belirlenir. İnsülin rezervinin tükenmesi durumunda organ kayıpları başlar. Tip 2 diyabet hastalığı gizli ve yavaş ilerleyen bir hastalıktır. Bu hastalığın teşhisi koyulan kişiler de orta ve büyük ölçekli damar hasarı görülmektedir.
Tip 2 diyabet ameliyatı kapalı (laparoskopik) şekilde yapılmaktadır. Karın bölgesinde delikler açılarak yapılır ve ameliyatın ardından hasta günlük hayatına hızlı dönüş sağlayabilmektedir. Ameliyat sonrası uzman hekim tarafından belirlenen beslenme planına uyarak hasta eski sağlığına kısa sürede kavuşabilmektedir. Bol sıvı beslenmeye başlanılır ve bu süreç altı ay boyunca devam eder. Tip 2 diyabet ameliyatından sonra hastanın kanında bulunan glukoz seviyesi, kolestrol, obezite, karaciğer yağlanması gibi problemlerde de düzelme söz konusu olmaktadır. Ömür boyu ilaç kullanma gibi bir durum zorunluluğu yoktur. Tip 2 diyabet ameliyat olan hasta bir yıl boyunca vitamin takviyeleri almaktadır. Sonrasında vitamin takviyesi olmadan normal beslenme düzenine geri dönebilir.